top of page

'HOU JE VEILIG'

Het is wat met december, qua veiligheid. Daar staat u wellicht niet meteen bij stil – en dat vergeven we u vanzelfsprekend direct – maar we geven het u op een briefje; risico’s te over.

Daarom loodsen we u graag even door deze feestmaand, voor uw eigen veiligheid en die van de uwen:


Gladde daken

Sinterklaas is inmiddels alweer veilig terug in Spanje. Het bleek een behouden reis. Maar de aanloop naar 5 december en het ‘moment suprême’ zelf stonden duidelijk in het teken van risicomanagement. Paarden (valgevaar, allergie), boten (zinkkansen, verdrinking, onderkoeling), daken (veelal van het gladde soort, enorm valgevaar), acrobatische Pieten (verrekking, kneuzing, breuken), schoorstenen (bedwelming, brandgevaar, beklemming), slechte Hulp-Sinterklazen (geloofswaardigheidscalamiteiten),  strooigoed (voedselveiligheid, oogbescherming bij overenthousiast strooigoedwerpen) et cetera. Het wellicht grootste gevaar voor de algemene gezondheid – de discussie rondom Zwarte Piet – is in elk geval weer voor een klein jaar geweken.


elf on a shelf gesmolten in de oven

Maar dan is er Kerst

Misschien bent u al enthousiast aan het aftellen, misschien ziet u er tegenop. Kerst. Heeft u het huis al versierd, op dat wankele trapje? De makkelijk ontvlambare boom al opgetuigd? Het is een aaneenschakeling van werken op hoogte en daarmee valgevaar, kans op snij- en schaafwonden en meer van schadelijk zulks. Opgespoten kunstsneeuw is een risico voor ogen en longen. En zorg in alle gevallen dat u het chemische goedje niet binnen krijgt. Denkt u daarbij ook even aan huisdieren en kleine kinderen? Dan zijn er nog de uit de boom gevallen glazen ballen – gemene haakjes incluis. Lego is liever.


De vlijtig met ongewassen handen in elkaar geflanste toastjes met onduidelijke smeersels zijn de warming up voor het testen van uw resistentie voor Salmonella. Past u ook op met het grote scherpe mes, als u die kalkoen aansnijdt. U bent meer van het gourmetten of fonduen? Dan is het van belang dat we u even op de risico’s van rauw vlees in het algemeen wijzen. Overigens ook op het risico van verrassingsflamberen. Houdt blusmiddelen altijd bij de hand.


Zet u er een muziekje bij op? Gezellig. Er bestaat wel een kans dat Chris Rea in alle haast Mariah Carey aanrijdt (Sky Risico). Maar dat kan ook in risicoduiding verhuld wensdenken onzerzijds zijn.


Wanneer u trouwens het vuurwerk écht tot de jaarwisseling wilt bewaren, is het wellicht verstandig om de stopcontacten niet te veel te belasten (kortsluitingsrisico). Verlengsnoeren zijn er immers niet om treintje mee te spelen. Geeft ook zo’n rommel, een afgefakkelde boom en dito huis. Nu we het er toch over hebben…


Vuurwerk, oliebollen en champagne

Daags na al dat kerstgeweld steken we collectief – vlak voor onze voordeur nog wel – explosieven af om het nieuwe jaar in te luiden. Harde klappen gegarandeerd (gehoorschade). Vrachtladingen fijnstof overigens ook (longschade, milieuschade). Vooral het siervuurwerk is hier debet aan. Voor alle hardnekkige runderen hier tips ter behoud van uw vingers en gezichtsvermogen.


Verder raden we u sterk aan om enige terughoudendheid te betrachten bij het nuttigen van champagne en/of andere alcoholische versnaperingen. Wegens uiteenlopende redenen. Zowel zakelijk als privé.


Deze hele maand is sowieso een beproeving qua familiebanden en buurrelaties (psychosociale risico’s), een aanslag op uw portemonnee (faillissementsgevaar) en uw lijn (calorisico’s). Niettemin, of juist daarom, wensen we u het allerbeste.


Maak er wat moois van.


Comments


bottom of page