top of page

ISO 14001

Groen leiderschap met ISO 14001: Uw pad naar duurzaam Succes

 

ISO 14001 is een internationale norm voor milieubeheer die bedrijven en organisaties helpt bij het opzetten, implementeren en beheren van een effectief milieu-managementsysteem (EMS). Deze norm is ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het verminderen van hun milieu-impact en het verhogen van hun duurzaamheid, terwijl ze tegelijkertijd hun operationele efficiëntie verbeteren.

Verbeteren

 

Geheel in lijn met het alom bekende ‘plan-do-check-act’ wordt vervolgens van u verwacht dat u pro-actief aan de slag gaat om uw milieuprestaties te verbeteren. Wees gerust, echt niet tot in het absurde. Gelukkig. Het gaat hierbij in eerste instantie om de maatregelen die het grootste effect opleveren. Dubbelzijdig printen of hergebruik van plastic koffiebekertjes vallen hier bij een chemische fabriek echt niet onder.

Aan de hand van ISO 14001 kunt u uw milieuzorg integraal aanpakken en aantoonbaar maken. Het is een uitstekend middel voor organisaties die de aandacht voor milieuaspecten een vast onderdeel laten zijn van het beleid. U geeft hiermee een signaal naar uw omgeving dat u het milieu echt serieus neemt.

De norm vertelt u niet wat een goede milieuprestatie is en heeft geen concrete milieuprestatie-eisen. Wel zijn de eisen gesteld voor het beleid. U dient dan te voldoen aan de wettelijke eisen en uiteraard moet u het proces en de werkwijze continu verbeteren.

Wist u trouwens dat ISO 14001 naadloos aansluit op ISO 9001?

Certificatie

 

Klanten vinden het prettiger om zaken te doen met bedrijven die zich niet misdragen op milieugebied. Herkenbaar toch? Alleen voor de meeste organisaties is het ondoenlijk om zelf al hun leveranciers hierop te controleren. Dit werk hebben ze, zeg maar, uitbesteed aan een certificatie instelling. Deze kan – namens al uw klanten – toetsen of, en verklaren dat, u uw milieuzaakjes op orde hebt. Hoeven uw klanten niet allemaal zelf meer te komen kijken, maar kunt u ze gewoon uw certificaat tonen.

de voordelen

niet onbelangrijk

  • Verbeterde milieuprestaties: Helpt bij het identificeren en beheren van milieu-impact en -risico's.

  • Wettelijke naleving: Zorgt voor naleving van milieuregelgeving.

  • Kostenbesparing: Leidt tot vermindering van afval en energieverbruik.

  • Reputatie en stakeholderrelaties: Versterkt de reputatie en verbetert de relaties met klanten, investeerders en de lokale gemeenschap.

  • Continu verbeteringsproces: Moedigt aan tot een voortdurende verbetering van milieuprestaties.

bottom of page